Keresés

Tyúkszínház

Részlet a Magyar Értelmező Szótárból:

"Tyúkszínháznak hívunk minden olyan előadóművészi formációt, amely a L'art pour l'art Társulat legalább két és legfeljebb három tagját tartalmazza, valamint műsorokat ad országszerte."

Kiegészítve az idézetet, a következőket tennénk hozzá:

A Tyúkszínház összetétele mindig attól függ, hogy éppen ki van benne. Az ősi összeállítás, a Dolák-Saly Róbert - Laár András alkotta csoport teremtette meg az alapjait a mai, modern szemléletmódnak, amely szerint mindenféle felállás Tyúkszínház, amely az anya-társulat két vagy három tagjából áll. Így pl. a Laár András - Dolák-Saly Róbert összeállítás legalább annyira létjogosult, mint a Dolák-Saly Róbert - Szászi Móni - Pethő Zsolt féle, stb.

Továbbá, ha az említett tagok létrehoznának egy Tojásszínház nevű csoportot, könnyen meg lehetne válaszolni a kérdést: melyik volt előbb, a Tyúk-, vagy a Tojásszínház? E kérdés morális haszonmorzsáit azonban senki sem söpörheti be egy nyegle válasszal, mert a Társulatnak semmi kedve Tojásszínházat alapítani.

Aki már látta e híres duót vagy triót, az tudja. Hogy mit, az természetesen azok számára nyilvánvaló, akik már látták, ezért őket nem is untatnánk a válasszal. Akik viszont nem látták, azoknak meg hiába mondanánk. Ezért meg sem kíséreljük elmondani. Elég csak a "Lombardi mondi Tyuki foxi maxi caput." latin mondásra emlékeznünk, ami annyit tesz: A Tyúkszínházat látni és meghalni.

4 kép / 1-4Tyúkszínház
1
Powered by Gothic
© 2013 Deepskeye Systems -

L'art pour l'art Produkció - Bognár István - Mobil: 06-20-938-3344 - E-mail: lpl@lpl.hu